تلفن تماس : 3-32655562 (031)

همبندی جهت هم پتانسیل سازی


شکل و فرم مش بندی

اگرچه شبکه بندی ایده آل جهت سیستم همبندی، صفحه فلزی و یا مش بندی ریز می‌باشد، ولی تجربه ثابت کرده است که مش بندی با فواصل چشمه سه متر جهت همبندی مناسب کافی می‌باشد. نمونه هایی از شبکه همبندی در شکل زیر نمایش داده شده است. حداقل تجهیزاتی مورد نیاز جهت همبندی مناسب، هادی فلزی می‌باشد که دور تا دور اتاق یا سایت مورد نظر را در برگرفته باشد.


همانطور که در شکل قابل ملاحظه می‌باشد ایده‌آل‌ترین فرم و شکل زمانی محقق می‌گردد که ما مسیر نزدیک‌تری به شینه اصلی ارت داشته باشیم، همچنین جهت کاهش مقاومت الکتریکی بین دو نقطه مسیر‌های موازی حائز اهمیت می‌باشد. این مسیر‌های موازی هدایت جریان بزرگ صاعقه یا جریان‌های نشتی را به سمت شینه اصلی آسان‌تر می‌نماید.


جنس فلزات مورد استفاده برای همبندی

معمولا در سازه‌ها برای همبندی از میلگردها با سطح مقطع مناسب یا سیم و تسمه مسی استفاده می‌گردد. همانطور که پیش از این در مورد اهمیت همپتانسیل سازی در پروژه‌های بیمارستانی توضیح داده شده، سعی ما بر این است که از شرایط ایده آل استفاده کنیم. در ادامه توضیحاتی در مورد برتری فلز مس نسبت به آهن(میلگرد) داده می‌شود.

برتری مس نسبت به آهن:

رسانایی الکتریکی مس نسبت به آهن بیشتر می‌باشد. طبق جدول زیر رسانایی الکتریکی مس 5/9 برابر آهن (فلز تشکیل دهنده میلگرد) می‌باشد. بنابر این جهت همسانسازی از نقطه نظر رسانایی می‌بایست از میلگردی با سطح مقطع 5/9 برابر تسمه یا سیم مسی جهت همبندی استفاده کرد که از لحاظ محاسبات حجم اشغال کننده منطقی نمی‌باشد.

خوردگی سیم یا تسمه مسی در مقابل آرماتور (آهن) در حالت مدفون در خاک یا بتن کمتر می‌باشد، خوردگی در اتصالات و یا سطح فلز به مرور زمان باعث کاهش رسانایی یا افزایش مقاومت می‌باشد و همین اختلاف مقاومت بین نقاط باعث ایجاد اختلاف پتانسیل و جاری شدن جریان می‌گردد.
شکل و فرم فلزات مورد استفاده برای همبندی:

برتری سطح مقطع تخت بر سطح مقطع گرد:

علاوه بر مزیت سیم یا تسمه مسی نسبت به میلگرد با جنس آهن، فلزات با سطح مقطع تخت در طول دارای امپدانس کمتری نسبت به سطح مقطع گرد با سطح مقطع یکسان می‌باشند که این مسئله به دلیل وجود اثرات سطحی یا Skin Effect می‌باشد.

اثر پوستی پدیده‌ای است که در خطوط انتقال برق جریان متناوب رخ داده و منجر به کاهش چگالی جریان در مرکز سیم و افزایش آن در لایه‌های بیرونی یا پوسته سیم می‌شود. زمانی که جریان متناوب از یک سیم عبور می‌کند، یک میدان مغناطیسی در دور سیم ایجاد می‌گردد. با تغییر جهت جریان متناوب، جهت میدان ایجاد شده نیز تغییر می‌کند.
در این زمان طبق قانون لنز جریانی در جهت مخالف جریان عادی، در سیم ایجاد می‌شود تا با تغییر میدان مخالفت کند. جریان ایجاد شده در لایه‌های مرکزی سیم بیشتر و در لایه‌های بیرونی کمتر است. به شکلی که گاهی جریان خالص در مرکز سیم برابر صفر شده و در لایه‌های بیرونی یا پوسته تمرکز بیشتری پیدا می‌کند. به همین سبب به آن اثر پوستی یا Skin Effect گفته می‌شود.

اثر پوستی موجب عدم یکنواختی چگالی جریان در مقطع سیم می‌گردد. هرچه فرکانس جریان بیشتر باشد، اثر پوستی بروز بیشتری یافته و جریان‌های مخالف و مکرر ایجاد شده در مرکز سیم بیشتر و بیشتر می‌شوند. به همین دلیل اثر پوستی در فرکانس‌های بالا منجر به بالا رفتن مقاومت در برابر عبور جریان می‌گردد.

حتی اگر این شبکه همبندی به عنوان مسیر موازی جهت تخلیه جریان بزرگ صاعقه مورد استفاده گردد، با توجه به توضیحات ذکر شده، سطح مقطع تخت نسبت به سطح مقطع گرد ارجحیت دارد.

همبندی در اتاق عمل جهت حذف الکتریسیته ساکن:

علاوه بر موارد ذکر شده جهت همبندی و همپتانسیل سازی در مراکز درمانی جهت حذف الکتریسیته ساکن در اتاق‌های عمل می‌بایست تمهیداتی در نظر گرفته شود.

به دلیل رفت و آمد‌های زیادی كه به اتاق عمل صورت می‌گیرد، بر اثر پدیده مالش بین زمین و مواد پلاستیكی مانند دمپایی یا چرخ تخت‌های جراحی، الكتریسیته ساكن در روی زمین ایجاد شده و بنا به خاصیت استاتیكی آن، در همان محل باقی می‌ماند.


وجـود الـكـتـریـسـیـتـه سـاكـن در اتـاق عـمـل كـه در مـجاورت با گازهای بیهوشی و دسـتـگـاه‌هـای High Frequency اسـت مـی‌تواند خطر انفجار را به همراه داشته باشد. بـنـابراین برای از بین بردن آن باید تدابیری اندیشیده شود كه از جمله آن استفاده از كـفـپـوش‌هـای آنـتـی اسـتـاتـیـك و كـانـداكـتـیـو در اتـاق عـمـل اسـت. این كفپوش‌ها بار الكترواستاتیكی كه در اثر حركت وسایل و رفت و آمد افراد به وجود آمده را به حداقل می‌رسانند و مقاومت الكتریكی آنان نیز كنترل شده است.

حذف یا كاهش ولتاژ و بار روی محصولات لاستیكی از طریق ایجاد منافذ و راه‌هایی كه بار را پراكنده می‌سازد، در بسیاری موارد از اهمیت بالایی برخوردار است. ویژگی آنتی استاتیك هر ماده تحت تاثیر خصوصیات بار الكترواستاتیك آن است.

افزودن مقدار كافی كربن سیاه به یك پلیمر، یك شبكه رسانا از ذرات كربن به وجود می‌آورد كه درون مخلوط شكل می‌گیرد و موادی با رسانایی الكتریكی وسیع تولید می‌شود. شبكه رسانا نسبت به كشش حساس است و مقاومت الكتریكی ماده بنا به درجه كشش، زمان كشش و درجه حرارت پس از كشش متغیر است.

یکی از روش‌های متداول جهت حذف الکتریسیته ساکن استفاده از کفپوش آنتی استاتیک و کنداکتیو به صورتی می‌باشد که تسمه‌های مسی با ضخامت 1/0 میلیمتر و پهنای 5 سانتیمتر به صورت مش با پهنای مش 60 سانتیمتر برکف اتاق چسبانده شده و بر روی آن کفپوش آنتی‌استاتیک قرار گیرد، فاصله مش‌ها از دیواره‌ها می‌بایست حداکثر 150 میلیمتر باشد.


518
0
 
7
لینک کوتاه:
 واتساپ